Introducerea tarifului de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile “.ro”

februarie 11, 2017 Noutati

Avand in vedere programul legislativ al Guvernului pentru perioada 2017-2020 si lista prioritatilor legislative ale Guvernului Romaniei pentru prima sesiune parlamentara a anului 2017, ce prevede un proiect de lege privind administrarea Domeniului de Nivel Superior “.ro”, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale a mandatat membrii Consiliului de Administratie ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) sa anuleze hotararea Consiliului de Administratie ICI cu privire la implementarea serviciului de inregistrare si mentenanta a domeniilor “.ro”.

In sedinta Consiliului de Administratie al ICI de astazi, 26 ianuarie a.c., Consiliul a decis anularea hotararii anterioare cu privire la implementarea serviciului de inregistrare si mentenanta a domeniilor “.ro”.

Prin scrisoarea deschisa adresata Ministrului Comunicatiilor și Societatii Informationale, inregistrata cu nr. 505/25.01.2017 la Cabinetul Ministrului, un numar de 16 parteneri ROTLD au solicitat organizarea de consultari publice privind introducerea tarifului anual de mentenanta pentru domeniile “.ro”.

Din motive ce tin de stimularea economiei digitale precum și de buna functionare a registrului domeniului de nivel superior, consideram ca este necesara reglementarea modului de administrare și functionare a acestuia, in vederea asigurarii unui cadru transparent, coerent și unitar care sa stea la baza operarii domeniului .ro in interes public.

Tinand seama de cele mentionate, anuntam urmatorul calendar privind consultarea publica.

Luni 30 ianuarie 2017 – publicarea pe website-ul MCSI a unui chestionar referitor la principiile ce vor sta la baza reglementarii. Raspunsurile la intrebari și orice alt punct de vedere vor fi transmise prin intermediul chestionarului online pana la data de 28 februarie 2017. Proiectul de lege va fi redactat de catre un grup de lucru interinstitutional, pornind de la punctele de vedere primite.

In luna iulie, ministerul va publica spre consultare proiectul de lege. Proiectul va ramane in consultare publica pentru cel putin 30 de zile, timp in care ministerul va organiza cel putin o dezbatere la sediul MCSI pe marginea proiectului de lege.

Urmare a procesului de consultare publica ministerul va prezenta forma finala a proiectului de lege in Guvern, in luna septembrie.

Sursa: ww.rotld.ro